вторник, 16 декември 2014 г.

Домашна пица - много вкусна

 
Необходими продукти:
За блата:
300-400 г брашно
половин пакетче суха мая
щипка сода бикарбонат
щипка сол
щипка захар
зехтин
вода - колкото поеме
чесън - може да е на прах, сушен или пресен, ситно нарязан
по желание - натрошено сирене и/или кашкавал
За гарниране:
риган или босилек
доматено пюре
колбас - свински, пуешки или пилешки; бекон, салам или луканка и т.н.
маслини
гъби
царевица
чушка
сирене - синьо, бяло саламурено, топено, пушено или друго
моцарела или кашкавал

В дълбок съд сипете брашното, прибавете към него солта, захарта, содата, маята, чесъна,  налейте хладка вода и зехтин на око. Можете да сложите и натрошено сирене и/или настърган кашкавал. Замесете меко тесто. Няма нужда да втасва.
Намазнете тава и разтелете тестото на тънко (ако имате условия, можете и да го разточите). Намажете го с доматената смес, поръсете риган и поетапно започнете да редите гарнитурата като слагате от всичко по ваше желание и вкусови предпочитания. Можете и да пропуснете нещо от изброените.
Печете за 15 - 20 минути на предварително загрята фурна. Сложете тавата отдолу и не махайте скарата над нея, защото пицата става много бързо и е добре да има какво да я предпазва отгоре, за да остане сочна отгоре и хрупкава отдолу.
Като я извадите от фурната, докато е още гореща, можете да я поръсите с настърган пармезан!

***Не съм сложила грамаж на продуктите, защото зависи в каква тава ще се пече пицата и колко пици ще се правят наведнъж. Важно е да замесите меко тесто.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар